Åpningskonsert med Frida Ånnevik & In the Country

Dato:26. august 2018
Sted:Skotterud
Tid:19:00

Etter avduking av «En dikters bolig» med tilhørende vernissasje kl. 18, er det tid for utekonsert kl. 19.

Frida Ånnevik og «In the Country» holder konsert for å feire åpningen av Børlis plass kl. 19 søndag 26. august. Det er gratis inngang på utekonserten og åpent for alle. Nyt sensommerkvelden på Skotterud og lag en folkefest!

Skogenes Sang  – omtale av konserten, Ånnevik og In The Country

In the Country har hugget ut sin helt personlige hylle i pianotrio-berget. Med pianist og komponist Morten Qvenild (Susanna & the Magical Orchestra, Jaga Jazzist, sPacemoNkey) i front har de tråkket opp stier som ingen andre pianotrioer har gått før dem. Etter en serie med kritikerroste utgivelser på Rune Grammofon og tyske ACT slipper de nå sitt første hele album med vokalist og norske tekster av lyrikeren og skogsarbeideren Hans Børli.

Med seg på «Skogenes sang» har de fått den britiske pedal steel-legenden BJ Cole og vokalist Frida Ånnevik – en av de mest hyllede og talentfulle unge sangerne og låtskriverne i den nye generasjonen. Frida har to kritikerroste soloplater på samvittigheten og tre Spellemannpriser og flere andre høythengende priser på peishylla.

Hans Børli (1918-1989) fra Eidskog arbeidet hele sitt yrkesaktive liv som tømmerhogger i tillegg til å ha et omfattende forfattervirke. Han fikk derfor merkelappen «skogens dikter». Han er først og fremst kjent som lyriker, men han skrev også romaner, noveller og skuespill. Børlis utgangspunkt var skogen og livet der, i diktingen var han også opptatt av politikk og i økende grad eksistensielle problem som angst, tro og død. Børli ble tildelt en rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen for 1970 og Doblougprisen for 1972. Han nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 1972. Diktene hans har tidligere blitt tonesatt av bl.a. Erik Lukashagen og Sinikka Langeland.

Morten Qvenild har lenge hatt et sterkt forhold til Hans Børlis lyrikk, og står bak alle tonesettingene på «Skogenes sang». Det ble naturlig å hente frem disse da BBC-journalist Fiona Talkington inviterte trioen til å bli med i konsertserien Conexions Nasjonal Jazzscene i 2012. Med konsertserien ønsket Talkington å stimulere til samarbeid mellom norske og britiske musikere. Steelgitarist BJ Cole ble koblet med In The Country, og bandet inviterte selv med seg Frida Ånnevik. «Hun var egentlig et selvskrevent valg for oss når det kom til å fremføre disse nedpå-jorda-diktene» sier bandet, og det skulle vise seg å være et lykkelig valg. «Å spille med Frida har vært veldig naturlig og det føles som vi har jobbet sammen i årevis, med tanke på den felles forståelsen vi har for tekstene og musikken.»

Frida Ånnevik (født 1984) er en norsk musiker, komponist og tekstforfatter. Hun ble tildelt Grappas debutantpris i 2009 og ga ut sin debutplate ”Synlige hjerteslag” i november 2010. Frida beskriver musikken sin som ”pop i åpent landskap”, med referanser til både vise, jazz, folkemusikk og soul. Hun vokste opp på Ridabu utenfor Hamar og drev med musikk og teater i oppveksten. Hun har musikkutdanning fra rytmisk linje ved Universitetet i Agder, tidligere konservatoriet. Våren 2009 produserte hun en demo med egne låter og sendte denne til Grappa musikkforlag. Som den fjerde i rekken etter Siri Nilsen, Gjermund Larsen og Valkyrien Allstars ble hun tildelt debutantprisen. I 2014 bidro hun til feiringen av 100års-dagen til Alf Prøysen og Prøysen-året. Sammen med kunstnerne Guro Moe, Marte Reithaug Sterud og Astrid Groseth lagde hun bestillingsverket «LEN DEM IKKE UT», en scenekunstforestilling til det nye Prøysenhuset. Hun var også med i Helge Lien og Sigurd Holes bestillingsverk  ”Lyden av Prøysen” som ble spilt i Hamar kulturhus. Prosjektet er utgitt som plate og ble vist som konsertdokumentar på NRK jula 2014. Samme år kom plata ”Skogenes sang”, et samarbeid med trioen «In the Country”.  Med Morten Qvenilds musikk og Frida som ekstra bandmedlem ga de ny klang til Hans Børlis dikt. Plata ble Spellemann-nominert i «åpen klasse». 

Som artist har Frida har fått spesielt mye oppmerksomhet for sine tekster, og som Hedmarking kjente hun også et visst eierskap til Børlis diktning: «Børli er en del av det framifrå Hedmarksdikter-firkløveret : Alf Prøysen, Rolf Jacobsen, Kjell Aukrust og Hans Børli». 

Selv om In the Country i hovedsak er en instrumentaltrio har både vokal og tekst alltid spilt en rolle i In the Country-universet. «Vi har hele tiden vært et vokalt band» sier bassist Roger Arntzen, «og har vært innom alt fra bromlebassing til forsøk på skjønnsang på tidligere album». Morten og Pål har sunget på flere av platene og den svenske kultvisesangeren Stefan Sundström bidro også på albumet «Losing Stones, Collecting Bones». I de senere år har bandet gjort en rekke opptredener sammen med lyriker og forfatter Frode Grytten. – Alle tre medlemmer har utenom trioen spilt med uvanlig tekststerke vokalister. Morten med Susanna Wallumrød og Solveig Slettahjell, bassist Roger Arntzen med Heidi Skjerve og Julie Dahle Aagård og trommeslager Pål Hausken med bl.a. Hilde Marie Kjersem og Ida Jenshus.

BJ Cole må med rette kunne kalles en levende legende. Han har vært aktiv som musiker siden tidlig på syttitallet innen en rekke sjangere; fra pop og rock, til jazz og mer eksperimentell musikk. Han har spilt på album og turnéer med Sting, T. Rex, Bjørk, Emmylou Harris, Elton John, Iggy Pop, REM, Brian Eno, Luke Vibert, David Sylvian, Roy Harper og tallrike andre.

«Skogenes sang» ble spilt inn på Ocean Sound studio på Giske i løpet av en januarhelg i 2013 og er senere mikset av Johnny Skalleberg i Oslo Klang.

Åpning av Børlis plass med avdukning av «En dikters bolig» kl. 18.00.

Konsert kl. 19.00 på Emmas plass. Sitteplasser i amfiet. Ta gjerne med et lite sitteunderlag.

Åpent og gratis for alle.