Erik Lukashagen med ny Børli-plate

Album med Børli-tekster

1. juni kom Erik Lukashaugen med sitt 4. album og samtidig legger han ut på en turné som varer nesten frem til jul.

Visealbumet «Vi eier skogene» er basert på et bestillingsverk fra Hans Børli-selskapet og gis ut på CD, vinyl og digitalt. Lukashaugen fikk sitt gjennombrudd for fem år siden da han utga debutalbumet «Av en sliters memoarer» som også var basert på tekster av eidskogdikteren.

 

Slit og mindfulness

Albumet Vi eier skogene inneholder ti utvalgte dikt som er tonesatt av Lukashaugen, blant annet Børlis meste berømte; Louis Armstrong. Det gjennomgående temaet er kampen for tilværelsen og knuste drømmer, avbrutt av de små ting som gjør livet verdt å leve. -Han skriver fra eget ståsted som tømmerhogger, men tekstene er allmenngyldige slik at de også treffer i dag.

Børlis formaninger om nødvendigheten av å stoppe opp og se seg omkring er det vi i dag omtaler som Mindfulness. Diktene hans er forbausende dagsaktuelle.

 

Skoging

I likhet med Børli har Erik Lukashaugen sine røtter fra de store grenseskogene i øst, nærmere bestemt Grue Finnskog. Han har lenge vært opptatt av historien til sine finske forfedre og ble sterkt inspirert da han leste Børlis dikt Vi eier skogene som omhandler husmennene «på skogen». Visesangeren fikk lyst til å komponere musikk til Børli-dikt som tok utgangspunkt til «skogingene» og deres drømmer. Hans Børli-selskapet tente på ideen og endte opp med å bestille en konsert med nyskrevet musikk til årets Børli-stevne. Vi eier skogene er Lukashaugens andre Børlialbum og er en frittstående oppfølger til debuten Av en sliters memoarer fra 2013.

 

Drømte seg ut

Hans Børli vokste opp på en avsidesliggende finneplass i Eidskog kommune helt sør i Hedmark. Han arbeidet som tømmerhogger i hele sitt yrkesaktive liv i tillegg til å utgi en rekke diktsamlinger, bøker og skuespill. Børli drømte om å reise, være en del av et større forfattermiljø, og om å leve av diktningen, men ble likevel boende i hjemkommunen hele livet og ble aldri dikter på fulltid. –En del av diktene til Børli vitner om maktesløshet og anger over tapte sjanser samt ønsket om noe mer, sier Erik Lukashaugen. Samtidig er Børli flink til å påpeke lysglimtene i tilværelsen og fylle dem med mening og håp.

 

Konsertert i forbindeles med plateslippet

23/6 – Sanngrund, Skarnes

7/7 – Fossehuset, Sollia

20/7 – Heme dine, Engerdal

21/7 – Søre Osen Kirke, Trysil

13/8 – Kilde Gjestgiveri, Løten