Stemmer ut av skogen

I anledning 100-årsjubileet for Hans Børlis fødsel har ungdommer fra Hedmark skrevet dikt. Resultatet er blitt boka Stemmer ut av skogen.

Høsten 2016 ble jeg spurt av Håkon Skoge i Turneorganisasjonen om å lage et skrivekurs med utgangspunkt i Hans Børlis forfatterskap og Børlijubileet 2018. Dette var et  interessant og stort prosjekt for meg å få lov til å være med å utvikle. Jeg har helt fra begynnelsen av min skrivekarriere hørt om Børli og lest Børli.

For å kunne formidle et sånn forfatterskap på en god måte var det allikevel nødvendig å finlese og å jobbe dypere med tekstene. I flere måneder var en tykk grønn bok utgitt på Aschehoug forlag, daglig med meg rundt i verden, og jeg leste de samlede verkene flere ganger. Hver gang opplevde jeg nye ting, og så Børli på forskjellige måter. Jeg lærte litt om både meg selv og en annen tid og ikke minst menneskets reise gjennom livet. Børli ble for meg noe helt annet enn skogens dikter. Å begrense han til det er urettferdig mot et stort, klokt og vidt forfatterskap. Et forfatterskap som har en  kunnskapsrik og hengiven tilhengerskare.. Et forfatterskap som  fortjener at ettermelet blir ivaretatt på beste måte.

I Børlis tekster finner du humor, alvor, ettertanke, nysgjerrighet, livsvisdom og et stadig søkende sinn som vil utvikle språkets grenser. Fra dikt på rim, til modernistiske tekster via omskrivninger av avisartikler og ut i de nesten surrealistiske metaforer og koblinger. Alt dette som Børli samlet mellom to permer kan kanskje oppsummeres som en livsdagbok.

Kanskje tar jeg feil, men jeg leser en intuitiv språklig skapelsesprosess som oppstår der og da. Alle diktene bygger på tydelige utgangspunkt, med en vri som overrasker og forundrer. Han tar dagliglivet inn og setter det i et perspektiv som alle kan kjenne seg igjen i. Sjelden blir han introvert og utilgjengelig for meg. Og når han blir det så skaper han fortsatt en litterær, poetisk og språklig verdi for meg.

Med dette som utgangspunkt skulle jeg forklare tre klasser litt om forfatterskapet. Det var viktig for meg å lage oppgaver som behandlet Børli med respekt, samtidig var det nødvendig at elevene fikk lov til å dissekere, lese, forstå, skape sitt eget uttrykk gjennom skriving og å utvikle sitt egne poetiske blikk fra Børlis ståsted.

Jeg var heldig og fikk tre gode dager med tre fantastiske klasser på Magnor barneskole i Eidskog, Øvrebyen vgs i Kongsvinger og Åretta skole i Lillehammer. Vi jobbet med ord fra diktene, brukte utdrag fra Børli, satte sammen nye konstellasjoner med brokker av diktene hans, og skrev nye dikt med utgangspunkt i titler fra Børli.

Vi lærte at det kanskje stemmer det Erik Bye sa i Børlis begravelse: at Hans Børli opplevde mer på en tur over tunet, enn det  Bye opplevde på alle sine reiser over alle verdens kontinenter. I hvertfall forsto nok de fleste elevene at poesi må oppstå i deg selv. Det er i din egen minnebank, ditt eget språk og dine egne oppfatninger poesi oppstår. Om du går ut på trammen i Eidskog eller våkner til soloppgangen over Akropolis, er det der, hos deg selv det viktigste oppstår. Det er ditt liv, ditt språk og du som er det viktigste i din poesi. Du har noe å fortelle verden som bare du kan si på din måte.

Like før jul 2017 fikk vi ferdigstilt antologien Stemmer ut av skogen. Boka ble laget på Papirbruget ( Ådalsbruk). I samarbeid med Monica Westvold. Resultatet ble en bok med noen av tekstene som elevene skrev disse dagene vi hadde. En bok der du som Børlikjenner kan gå på skattejakt etter Børli, og plutselig treffe på en nydelig tekst som vipper deg ut av stolen. Eller en bok der du som  ukjent med Børli kan bli nysgjerrig på hva som har vekket disse nydelige tekstene hos ungdommen

Jeg er glad for og stolt over en flott bok med gode tekster fra unge forfattere. Det er med stor ro jeg ser  inn i den poetiske fremtiden, for det finnes poesi og et våkent blikk blant unge folk som fortsetter å se ut.

 

Ted Granlund